30 marca 2015
Jest jednym z najszlachetniejszych odmian drobiu. Na naszych stołach gości jednak rzadziej niż tradycyjny kurczak. A szkoda, bo już w staropolskiej tradycji kulinarnej kaczka była ceniona za wyjątkowy smak. Pomysły na Kaczkę Barbarie w lekkich wiosennych sałatkach podpowiada Grupa Drosed.
Nasze babcie szczególnie zachwycały się faktem, że jej mięso jest jednocześnie wykwintne i łatwe w przygotowaniu. Jednak to nie wszystkie jej zalety. Kacze mięso ma wysoką wartość biologiczną. Jest nie tylko źródłem pełnowartościowego biała, ale dostarcza też organizmowi innych cennych składników odżywczych: fosforu, żelaza oraz potasu i witamin z grupy B.
W wiosennej diecie, spośród wielu odmian i gatunków tego szlachetnego drobiu warto sięgnąć zwłaszcza po Kaczkę Barbarie. Ta odmiana kaczki Grupy Drosed, jest bardziej mięsna a przy tym mniej otłuszczona niż inne kaczki dlatego sprawdzi się jako baza dietetycznych i niskokalorycznych potraw. Ma też lepsze umięśnienie. Zawiera więc więcej pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Jest dostępna w sklepach w postaci całej tuszki oraz elementów. Tuszka w cenie ok. 13,60 zł / 1 kg, pierś: 37 zł / 1 kg.
Grupa Drosed poleca Kaczkę Barbarie w wiosennych sałatkach:
Sałata z pieczoną piersią kaczki
Składniki
Przyrządzanie:
Do sałaty dodajemy oliwki i suszone pomidory oraz ulubiony sos. Całość mieszamy. Układamy sałatę na półmisku.
Kroimy pierś kaczą ukośnie na plastry i układamy pomiędzy liśćmi sałaty. Przygotowujemy grzanki. Na każdą z nich kładziemy obrane ze skórki i posiekane pomidory, skropione sosem do sałaty.
Podajemy zaraz po przyrządzeniu.
Sałatka z mieszanki sałat, świeżych kiełków i kaczki
Składniki
Przyrządzanie:
Mięso kroimy w słupki. Sałatę i zioła myjemy. Ogórek kroimy na cienkie plasterki, pomidory w ósemki. Liście bazylii przedzieramy. Z oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i cukru robimy sos.
Sałaty, ogórek, pomidor, bazylię i tymianek wrzucamy do miski. Doprawiamy sosem i mieszamy. Dokładamy mięso oraz połowę kiełków i mieszamy raz jeszcze. Całość przekładamy na półmisek lub miskę. Po wierzchu posypujemy pozostałymi kiełkami. Podajemy lekko schłodzoną.
Smacznego!
Ewelina Wojtysiak-Sowa
JBcomm
tel. (22) 409 429 8
e-mail: ewelina.wojtysiak@jbcomm.pl