29 września 2016
Ukryte w przetworach pomidorowe bogactwo, pozwala nam cieszyć się smakiem tych wyjątkowych warzyw niezależnie od pory roku. Jednym z produktów, bez którego trudno się obejść podczas kulinarnych zmagań jest przecier pomidorowy. Wśród produktów Dawtony znajdziemy teraz nie tylko ten w wersji klasycznej, lecz także jego dwie nowe propozycje: pikantną oraz z polskimi ziołami. Każda z trzech odsłon Przecieru pomidorowego Dawtona otwiera bogaty wachlarz kulinarnych możliwości.
Gęsta pomidorowa, aromatyczne spaghetti czy może sos do gołąbków? Przecier pomidorowy – niezastąpiony w daniach włoskich, również w Polsce stał się bazą całej gamy wyjątkowych dań. Produkowany ze starannie wyselekcjonowanych soczystych i dojrzałych polskich pomidorów Przecier pomidorowy Dawtona to od wielu lat prawdziwy klasyk w kuchni. Jego dwie nowe wersje są doskonałą inspiracją do tworzenia wyjątkowych potraw i ułatwiają kulinarne zmagania zwłaszcza tym, którzy chętnie sięgają po świeże, polskie zioła lub ostre dodatki.
Przecier pomidorowy pikantny – z czosnkiem i chili, to gratka dla wielbicieli wyrazistych smaków. Wyśmienity jako podstawa sosów do makaronu, świetnie sprawdzi się też w rozgrzewającym gulaszu. Warto wpisać go na listę zakupów, jeśli fascynuje nas kuchnia azjatycka lub meksykańska. Amatorzy delikatniejszych smaków bez wahania powinni sięgnąć po Przecier pomidorowy z polskimi ziołami, który nada klasycznej pomidorowej lub ulubionemu daniu aromat najwspanialszych rodzimych ziół – lubczyku i natki pietruszki. Po tę wersję możemy sięgnąć przygotowując klopsiki, gołąbki bądź leczo z cukinii.
Pomidor to źródło wielu dobroczynnych właściwości, korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Zawartość likopenu oraz witaminy C w pomidorach pozwala utrzymać w dobrej kondycji nasz układ krwionośny, opóźnia procesy starzenia, obniża ciśnienie krwi oraz pozytywnie wpływa na odporność. Warzywa te wspomagają też trawienie i walkę z nadwagą. Rozsmakuj się więc w pomidorowych potrawach i… dodaj sobie zdrowia!
Przecier pomidorowy Dawtona w trzech wersjach smakowych: klasycznej, pikantnej z czosnkiem i chili oraz z polskimi ziołami – lubczykiem i natką pietruszki, znajdziemy na sklepowych półkach, w cenie 2,59 zł / 500 g.
Ravioli ze szpinakiem w sosie serowo-pomidorowym
Składniki:
Ciasto:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 3 żółtka
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* szczypta soli
* ew. ciepła przegotowana woda
Farsz:
* 500 g szpinaku mrożonego w liściach
* 1 szalotka
* 2 ząbki czosnku
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
* oliwa do smażenia
Sos:
* Przecier pomidorowy Dawtona
* 200 g sera ricotta
Sposób przygotowania:
Zagnieść ciasto na gładką masę ze wszystkich składników, w razie potrzeby można dodać wody. Zawinięte w folię odstawić do lodówki na 30 minut. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i dusić szpinak aż zmięknie. Odcedzić z nadmiaru wody. Na drugiej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, dodać szpinak i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto wałkować na cienkie płaty, nadziewać i formować w kształt pierożków. Po ugotowaniu podawać z podgrzanym Przecierem pomidorowym Dawtona razem z ricottą.
Zupa z krewetkami na ostro
Składniki:
* 200 g Przecieru pomidorowego pikantnego Dawtona
* 500 ml wywary warzywnego
* 15 dużych krewetek
* 400 g mleka
* Papryczka chili
* Kilka łodyżek trawy cytrynowej
* Listki świeżej kolendry do dekoracji
* 2 łyżki sosu rybnego
* 2 szalotki
* 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć szalotki. Dodać papryczki, łodygi trawy cytrynowej, sos rybny i krewetki. Po chwili wlać mleko kokosowe i Przecier pomidorowy pikantny Dawtona oraz gorący wywar warzywny. Wszystko razem gotować przez kilka minut. Podawać z listkami świeżej kolendry.
Aleksandra Huścia
JBcomm
tel.: +48 697 580 138
e-mail: aleksandra.huscia@jbcomm.pl