14 lipca 2017
Pomidory z dodatkiem cebuli to jeden z najbardziej klasycznych duetów w europejskiej kuchni. Cebula dodaje im charakteru i subtelnej słodyczy, jednak jej obieranie i krojenie potrafi doprowadzić do łez – w przenośni i dosłownie. Na szczęście jest na to sposób – Pomidory z cebulą Dawtony to gotowe połączenie, które ułatwi przygotowanie wielu pysznych dań.
Soczysty, pachnący, a do tego lekki i słodki – pomidor to warzywo bez którego trudno wyobrazić sobie gotowanie… i to na całym świecie. Trudno uwierzyć, że pomidor, początkowo w Europie traktowany był jako roślina ozdobna. To pochodzące z Ameryki warzywo szybko jednak podbiło serca (i podniebienia) milionów ludzi i stało się jednym z najpopularniejszych na świecie, stanowiąc jeden z podstawowych filarów współczesnej kuchni. Dziś trudno wyobrazić sobie bez niego klasyczne zupy, makarony czy gulasze. A możliwości ich wykorzystania wydają się wciąż nieograniczone!
Soczyste pomidory z aromatyczną cebulą, choć znane w kuchniach niemal całego świata, niezastąpione są przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej. Od klasycznego makaronu w sosie pomidorowym, przez zatopione w aromatycznym sosie cannelonni z mięsem mielonym, po sosy, zapiekanki, dania warzywne czy owoce morza. Wystarczą kapary, anchois, oliwki i kilka przypraw, aby w mgnieniu oka przygotować na ich bazie pyszne spaghetti alla putanesca. Idealne nie tylko do makaronu – będą smakowały doskonale również z ryżem czy pierożkami ravioli. Sprawdzą się, gdy zechcemy zaserwować pysznego kurczaka cacciatore, w pomidorowo-warzywnym sosie. Nie powstanie bez nich też najbardziej klasyczna, południowa zupa – gęste i pełne smaku minestrone. Pomidory z cebulą Dawtony to prawdziwa gratka również dla niecierpliwych – wystarczy podgrzać oraz dodać zioła czy dodatki według własnego uznania i gustu, aby stworzyć najprostszy sos do makaronu.
Pomidory Dawtony pochodzą tylko i wyłącznie z polskich upraw. Dojrzewające w słońcu, zachowują pełnię smaku i aromatu przez cały rok, ułatwiając przygotowanie codziennych posiłków. Znajdziemy je w sklepach w cenie 2,79 zł/ 400 g.
Dla fanów włoskich smaków, Dawtona serwuje przepis na klasyczne spaghetti alla putanesca.
Spaghetti alla putanesca
Składniki:
400 g makaronu spaghetti
1 puszka Pomidorów z cebulą Dawtony
½ papryczki chili lub łyżeczka chili w proszku
8 filetów anchois
150 g czarnych oliwek
8-10 filetów anchois
6-8 kaparów
50 ml oliwy z oliwek
zioła: świeża posiekana pietruszka, oregano, bazylia, pieprz
sól
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażamy lekko chili i anchois, po chwili dodajemy również kapary i oliwki oraz pomidory z cebulą. Doprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem. Całość dusimy ok. 10 minut, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody z ugotowanego makaronu i gotujemy, aż do uzyskania gęstego sosu. Podajemy z makaronem i świeżą natką pietruszki.
Aleksandra Huścia
JBcomm
tel.: +48 697 580 138
e-mail: aleksandra.huscia@jbcomm.pl