30 lipca 2019
Kiedy kolejna, zapowiadana fala upałów nieuchronnie zbliża się, wszyscy zastanawiamy się jak sobie z nią poradzić. Wiatraki, klimatyzatory i woda – to podstawowe narzędzia w walce z temperaturą, lecz odsieczy warto poszukać też w… kuchni. Pomysły na najciekawsze, idealne na lato chłodniki, podpowiada Galeo.
Kiedy kolejna, zapowiadana fala upałów nieuchronnie zbliża się, wszyscy zastanawiamy się jak sobie z nią poradzić. Wiatraki, klimatyzatory i woda – to podstawowe narzędzia w walce z temperaturą, lecz odsieczy warto poszukać
też w… kuchni. Pomysły na najciekawsze, idealne na lato chłodniki, podpowiada Galeo.
Nie tylko botwinka
Po chłodniki sięgamy rzadko z jednego, ważnego powodu – w Polsce popularnych jest ich tylko kilka. Podczas gdy mamy do wybory cały wachlarz zup na ciepło, myśląc o chłodniku do głowy przychodzi nam wyłącznie rodzima botwinka lub, ewentualnie, hiszpańskie gazpacho. Możliwości jest jednak o wiele więcej, bo chłodnik przygotujemy praktycznie z każdego warzywa (i owoca!), który znajdziemy na bazarze. Przykład? Słodki z pomidora i arbuza, doskonały ze świeżo zmielonym pieprzem Galeo bądź intensywnie orzeźwiający ogórkowo-melonowy, przepyszny z bazylią.
Szybciej się nie da
Latem liczy się szybkość. Kiedy robi się gorąco ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę, to gotowanie. Łatwe i sprawdzone dania wprost z piekarnika zostawmy jednak na nieco chłodniejszy sezon, a zamiast nich postawmy na te, które przyrządzimy bez dodatkowego podnoszenia, i tak już wysokiej, temperatury w kuchni. Najprostszy chłodnik przygotujemy w jedynie 3 minuty, bez gotowania, a nawet bez obierania warzyw. Wystarczy, że kilka zielonych ogórków umyjemy i razem ze skórką zetrzemy na tarce, a następnie wymieszamy z jogurtem naturalnym lub kefirem. Do tego posiekany szczypiorek i koperek oraz pokrojona na plasterki rzodkiewka, a na koniec szczypta soli, świeżo zmielonego pieprzu lub… przyprawa do sosu tzatzyki Galeo z czosnkiem, cebulą i oregano, która doda zupie charakteru.
Wyższa szkoła jazdy
Jeśli mamy więcej czasu, możemy wybrać chłodniki nieco bardziej skomplikowane. Ich przyrządzeniem warto zająć się jeszcze wieczorem – tak, aby rano były już gotowe do zjedzenia. Pierwszy, w wersji nieco orientalnej przygotujemy z marchewki, którą najpierw gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy z curry Galeo oraz puszką mleka kokosowego. Do drugiego przyda nam się warzywny bulion, który po ostudzeniu wymieszamy z gęstym jogurtem naturalnym i posiekanym drobno szpinakiem, łyżką soku z cytryny i koperkiem. Oba podajemy na zimno, najlepiej po kilku godzinach – tak, aby smaki się „przegryzły”.
Przyprawy Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour, E.Leclerc i Delikatesy Centrum w cenie ok. 1,29 zł.
JBcomm
tel.: +48 22 409 429 8
e-mail: office@jbcomm.pl