• Pl
  • O nas
  • Specjalizacja
    • Usługi
    • Branże
    • Case Study
  • Aktualności
  • Klienci
  • CSR
  • Kontakt
  • Aktualności

    Nadciąga wielkie ochłodzenie

    30 lipca 2019

    Kiedy kolejna, zapowiadana fala upałów nieuchronnie zbliża się, wszyscy zastanawiamy się jak sobie z nią poradzić. Wiatraki, klimatyzatory i woda – to podstawowe narzędzia w walce z temperaturą, lecz odsieczy warto poszukać też w… kuchni. Pomysły na najciekawsze, idealne na lato chłodniki, podpowiada Galeo.

    Kiedy kolejna, zapowiadana fala upałów nieuchronnie zbliża się, wszyscy zastanawiamy się jak sobie z nią poradzić. Wiatraki, klimatyzatory i woda – to podstawowe narzędzia w walce z temperaturą, lecz odsieczy warto poszukać
    też w… kuchni. Pomysły na najciekawsze, idealne na lato chłodniki, podpowiada Galeo.

     

    Nie tylko botwinka

    Po chłodniki sięgamy rzadko z jednego, ważnego powodu – w Polsce popularnych jest ich tylko kilka. Podczas gdy mamy do wybory cały wachlarz zup na ciepło, myśląc o chłodniku do głowy przychodzi nam wyłącznie rodzima botwinka lub, ewentualnie, hiszpańskie gazpacho. Możliwości jest jednak o wiele więcej, bo chłodnik przygotujemy praktycznie z każdego warzywa (i owoca!), który znajdziemy na bazarze. Przykład? Słodki z pomidora i arbuza, doskonały ze świeżo zmielonym pieprzem Galeo bądź intensywnie orzeźwiający ogórkowo-melonowy, przepyszny z bazylią.

     

    Szybciej się nie da

    Latem liczy się szybkość. Kiedy robi się gorąco ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę, to gotowanie. Łatwe i sprawdzone dania wprost z piekarnika zostawmy jednak na nieco chłodniejszy sezon, a zamiast nich postawmy na te, które przyrządzimy bez dodatkowego podnoszenia, i tak już wysokiej, temperatury w kuchni. Najprostszy chłodnik przygotujemy w jedynie 3 minuty, bez gotowania, a nawet bez obierania warzyw. Wystarczy, że kilka zielonych ogórków umyjemy i razem ze skórką zetrzemy na tarce, a następnie wymieszamy z jogurtem naturalnym lub kefirem. Do tego posiekany szczypiorek i koperek oraz pokrojona na plasterki rzodkiewka, a na koniec szczypta soli, świeżo zmielonego pieprzu lub… przyprawa do sosu tzatzyki Galeo z czosnkiem, cebulą i oregano, która doda zupie charakteru.

     

    Wyższa szkoła jazdy

    Jeśli mamy więcej czasu, możemy wybrać chłodniki nieco bardziej skomplikowane. Ich przyrządzeniem warto zająć się jeszcze wieczorem – tak, aby rano były już gotowe do zjedzenia. Pierwszy, w wersji nieco orientalnej przygotujemy z marchewki, którą najpierw gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy z curry Galeo oraz puszką mleka kokosowego. Do drugiego przyda nam się warzywny bulion, który po ostudzeniu wymieszamy z gęstym jogurtem naturalnym i posiekanym drobno szpinakiem, łyżką soku z cytryny i koperkiem. Oba podajemy na zimno, najlepiej po kilku godzinach – tak, aby smaki się „przegryzły”.

     

    Przyprawy Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour, E.Leclerc i Delikatesy Centrum w cenie ok. 1,29 zł.

     

    Kontakt dla mediów:

    JBcomm
    tel.: +48 22 409 429 8
    e-mail: office@jbcomm.pl

    Wróć

  • Kategorie

    • Al Capone
    • Alape
    • Bez kategorii
    • Bunuel
    • cafe d’arte – piwnica włoskich win
    • Care Experts
    • Dawtona
    • DeClinic
    • Design Alive Awards
    • Dornbracht
    • Drosed
    • FRoSTA
    • Galeo
    • Gutt Vodka
    • Haribo
    • JBcomm
    • Kaczor Donald Reporter
    • Langzie.pl
    • MSC Polska
    • OSM Piątnica
    • Piccolo Leonardo
    • Polskie Towarzystwo Programów Zdrowotnych
    • Tęczowy Ogród
    • Warsaw Bilingual School
    • Wszystkie informacje

Copyright © JBcomm – agencja komunikacji 2025. Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt i realizacja: Hello! Studio

Wykorzystanie plików cookies

  • JBcomm - YouTube
  • JBcomm - Twitter
  • JBcomm - Facebook
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Niedokonanie zmian w ustawieniach przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie. Dowiedz się więcej Zamknij