20 kwietnia 2015
Mięso z rusztu, odpowiednie dodatki, słoneczna pogoda i grono dobrych znajomych – oto wspólny mianownik grillowania, jak świat długi i szeroki. Czy to barbecue u Amerykanów, szykowanie szaszłyków na Wschodzie, czy też latynoska barbacoa, na wszystkich tych spotkaniach obowiązkowym dodatkiem do potraw jest pomidorowy król sosów: ketchup. Nie inaczej jest i w Polsce. Doskonałymi towarzyszami naszych grillowych spotkań będą nowe ketchupy od Dawtony.
Sezon grillowy to przede wszystkich spotkania towarzyskie. Czy to na działce, czy w ogrodzie – przy grillu spotykają się wszyscy: rodziny, znajomi, przyjaciele. Lubimy grillować, zwłaszcza przy pięknej pogodzie.
Grillowanie to także zdrowy sposób przyrządzania potraw – mięso z rusztu nie jest tłuste, a soczyste i chrupkie jednocześnie, dzięki czemu smakuje wyśmienicie. Z kolei warzywa pozostają kruche, mięsiste i pełne aromatu. Nie zapominajmy też o wyjątkowym zapachu potraw, zwłaszcza, gdy dorzucimy do węgla gałązkę jałowca lub trochę ziół.
Ketchupy Łagodny i Pikantny od Dawtony pomogą urozmaicić i wzbogacić smak grillowanych potraw. Łagoda wersja produktu, z wyraźnie wyczuwalną nutą warzywną, sprawdzi się jako dodatek do drobiu, kiełbas i warzyw. Pikantna wersja, idealnie doprawiona specjalnie skomponowaną mieszanką przypraw, zawierającą m.in. paprykę ostrą i pieprz czarny, doskonale podkreśli smak karkówki i szaszłyków.
Niezwykle aromatyczne i mocno pomidorowe Ketchupy zostały sporządzone ze 168 g polskich, dojrzałych i dorodnych pomidorów (na 100 g produktu), w oparciu o nową, ulepszoną recepturę. Gęste i intensywnie czerwone spełnią oczekiwania najbardziej wymagających miłośników ketchupów.
Produkty dostępne są w nowych, czerwonych opakowaniach o pojemności 500 g i 750 g. Ergonomiczny i poręczny kształt butelek ułatwia ich trzymanie w ręku, a w połączeniu z nową, apetyczną szatą graficzną przykuwa wzrok. Specjalnie dla wygody Konsumentów rozróżniliśmy ketchupy kolorem nakrętki: zielony kolor jest wyróżnikiem Ketchupu Łagodnego, czerwony zaś Ketchupu Pikantnego.
Ketchupy Dawtona znajdziemy w sklepach w całej Polsce w cenach 3,09 zł
(opakowanie 500 g) i 3,69 zł (opakowanie 750 g).
Miłośnikom pysznych mięs szykowanych pod chmurką polecamy szczególnie
te przepisy:
Hamburger dla czworga
– 0,6 kg mięsa mielonego z indyka
– 125 g pieczarek
– 3 łyżki bułki tartej
– 3 ząbki czosnku
– 3 listki bazylii
– 1 mała cebula biała
– 1 jajko
– natka pietruszki i pęczek koperku
– pieprz
– olej słonecznikowy
– ketchup Dawtona
Pieczarki, cebulę, bazylię, pietruszkę i koperek siekamy na drobno, mieszamy z bułką tartą, jajkiem i świeżo wyciśniętym czosnkiem. Tak przygotowaną masę dokładnie mieszamy
z mięsem i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po wyjęciu, formujemy hamburgery, lekko smarujemy olejem słonecznikowym i grillujemy wedle uznania. Gotowe hamburgery układamy na połówce świeżej bułki, przykrywamy plastrem żółtego sera, dodajemy ketchupu Dawtona i przykrywamy drugą połówką bułki.
Karkówka z ziołami
– 0,5 kg karkówki
– 100 ml oliwy z oliwek
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżeczka tabasco
– ziołowe przyprawy grillowe
– kilka listków świeżej bazylii, mięty i oregano
– sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny
– ketchup Dawtona
Karkówkę myjemy, kroimy na steki, lekko rozbijamy tłuczkiem, po czym solimy i pieprzymy pieprzem czarnym i ziołowym. Oliwę mieszamy z octami, tabasco oraz świeżo wyciśniętym czosnkiem i wszystkimi ziołami. Obtaczamy steki w tak przygotowanej marynacie
i umieszczamy na kilka godzin w lodówce. Marynowane steki grillujemy tak długo, aż mięso będzie upieczone w sam raz dla nas. Podajemy na talerzyku z ketchupem Dawtona.
Aleksandra Huścia
JBcomm
tel.: +48 697 580 138
e-mail: aleksandra.huscia@jbcomm.pl