23 lutego 2015
Prawdziwa, rzymska pizza, ręcznie robiony makaron z włoskiej mąki, wino starożytnych Rzymian i inne kulinarne atrakcje rodem z ziemi włoskiej oferuje restauracja rozpoczynająca właśnie działalność pod szyldem Al Capone. Przy ul. Asnyka 6 na Starej Ochocie w Warszawie, gdzie mieści się restauracja, dania dla gości przygotowują doświadczeni i nagradzani włoscy szefowie kuchni.
Wyróżnikiem Restauracji Al Capone na kulinarnej mapie Warszawy jest niewątpliwie jakość dań i sposób ich przygotowania. Dania z makaronów smakują tu tak samo jak te, które podaje się we włoskim domu, a rzymska pizza z kamiennego pieca restauracji to prawdziwa uczta dla podniebienia. Można tu zjeść także bardzo smaczne przekąski, owoce morza oraz ryby i mięsa.
Szefem kuchni i właścicielem Al Capone jest Luciano Finocchio, zakochany w Polsce rodowity Włoch, mieszkający od kilku lat w Warszawie. „Naszym gościom oferujemy prawdziwą, domową włoską kuchnię – i nie jest to tylko pusta nazwa w menu, ale przede wszystkim składniki i produkty, które wykorzystujemy. Do naszych dań używamy włoskich i najwyższej jakości produktów, nasze makarony np. robimy ręcznie, jak w tradycyjnym włoskim domu” – podkreśla gospodarz Restauracji Al Capone.
Wśród past znajduje się m.in. Pasta Al Capone – autorskie danie oparte na intrygującym i intensywnym w smaku połączeniu owoców morza z borowikami. Wśród makaronowych klasyków znajdziemy tu np. Pancetta e Pecorino, to jest połączenie suszonego, zwijanego boczku z lekko pikantnym serem podpuszczkowym z owczego mleka.
W Al Capone pizzę przygotowuje mistrz Włoch edycji 2014 w przyrządzaniu tej potrawy, Marco d’Arce. Jego specjalność to pizza, za którą w ubiegłym roku zdobył tytuł mistrzowski, czyli Calzone Campione 2014 – na cienkim, chrupiącym cieście znajdziemy m.in. delikatną mozzarellę, pikantne salami i ser ricotta. Równie pięknie prezentuje się, co smakuje pizza Tricolore, przygotowywana w trzech kolorach włoskiej flagi, które uzyskujemy z połączenia sera mozzarella, rucoli, prosciutto i sera Grana Padano.
„Jesteśmy jedynym miejscem w stolicy, gdzie można skosztować win z regionu Lazio, z mało jeszcze w Polsce znanych szczepów Cesanese i Passerina, cieszących się we Włoszech bardzo długą tradycją. Prawie 90 procent ich produkcji – a powstaje ich maksymalnie 100 tysięcy butelek rocznie – jest sprzedawane na terenie Włoch, zatem są one rzadkością nie tylko w Warszawie, ale i w całej Polsce. To wina rustykalne, mocne i twarde w smaku, wina, które znane już były w starożytnym Rzymie” – mówi Luciano Finocchio.
Restauracja Al Capone w internecie:
Strona internetowa: http://www.ristorantealcapone.pl
Fanpage na Facebooku: https://www.facebook.com/AlCaponeWarsaw