• Pl
  • O nas
  • Specjalizacja
    • Usługi
    • Branże
    • Case Study
  • Aktualności
  • Klienci
  • CSR
  • Kontakt
  • Aktualności

    Al Capone - włoska kuchnia w sercu Ochoty

    23 lutego 2015

    Restauracja Al Capone - Warszawa, Ochota

    Prawdziwa, rzymska pizza, ręcznie robiony makaron z włoskiej mąki, wino starożytnych Rzymian i inne kulinarne atrakcje rodem z ziemi włoskiej oferuje restauracja rozpoczynająca właśnie działalność pod szyldem Al Capone. Przy ul. Asnyka 6 na Starej Ochocie w Warszawie, gdzie mieści się restauracja, dania dla gości przygotowują doświadczeni i nagradzani włoscy szefowie kuchni.

    Wyróżnikiem Restauracji Al Capone na kulinarnej mapie Warszawy jest niewątpliwie jakość dań i sposób ich przygotowania. Dania z makaronów smakują tu tak samo jak te, które podaje się we włoskim domu, a rzymska pizza z kamiennego pieca restauracji to prawdziwa uczta dla podniebienia. Można tu zjeść także bardzo smaczne przekąski, owoce morza oraz ryby i mięsa.

     

    Szefem kuchni i właścicielem Al Capone jest Luciano Finocchio, zakochany w Polsce rodowity Włoch, mieszkający od kilku lat w Warszawie. „Naszym gościom oferujemy prawdziwą, domową włoską kuchnię – i nie jest to tylko pusta nazwa w menu, ale przede wszystkim składniki i produkty, które wykorzystujemy. Do naszych dań używamy włoskich i najwyższej jakości produktów, nasze makarony np. robimy ręcznie, jak w tradycyjnym włoskim domu” – podkreśla gospodarz Restauracji Al Capone.

     

    Wśród past znajduje się m.in. Pasta Al Capone – autorskie danie oparte na intrygującym i intensywnym w smaku połączeniu owoców morza z borowikami. Wśród makaronowych klasyków znajdziemy tu np. Pancetta e Pecorino, to jest połączenie suszonego, zwijanego boczku z lekko pikantnym serem podpuszczkowym z owczego mleka.

     

    W Al Capone pizzę przygotowuje mistrz Włoch edycji 2014 w przyrządzaniu tej potrawy, Marco d’Arce. Jego specjalność to pizza, za którą w ubiegłym roku zdobył tytuł mistrzowski, czyli Calzone Campione 2014 – na cienkim, chrupiącym cieście znajdziemy m.in. delikatną mozzarellę, pikantne salami i ser ricotta. Równie pięknie prezentuje się, co smakuje pizza Tricolore, przygotowywana w trzech kolorach włoskiej flagi, które uzyskujemy z połączenia sera mozzarella, rucoli, prosciutto i sera Grana Padano.

     

    „Jesteśmy jedynym miejscem w stolicy, gdzie można skosztować win z regionu Lazio,  z mało jeszcze w Polsce znanych szczepów Cesanese i Passerina, cieszących się  we Włoszech bardzo długą tradycją. Prawie 90 procent ich produkcji – a powstaje ich maksymalnie 100 tysięcy butelek rocznie – jest sprzedawane na terenie Włoch, zatem są one rzadkością nie tylko w Warszawie, ale i w całej Polsce. To wina rustykalne, mocne i twarde w smaku, wina, które znane już były w starożytnym Rzymie” – mówi Luciano Finocchio.

     

    Restauracja Al Capone w internecie:
    Strona internetowa: http://www.ristorantealcapone.pl
    Fanpage na Facebooku: https://www.facebook.com/AlCaponeWarsaw

    Wróć

  • Kategorie

    • Al Capone
    • Alape
    • Bez kategorii
    • Bunuel
    • cafe d’arte – piwnica włoskich win
    • Care Experts
    • Dawtona
    • DeClinic
    • Design Alive Awards
    • Dornbracht
    • Drosed
    • FRoSTA
    • Galeo
    • Gutt Vodka
    • Haribo
    • JBcomm
    • Kaczor Donald Reporter
    • Langzie.pl
    • MSC Polska
    • OSM Piątnica
    • Piccolo Leonardo
    • Polskie Towarzystwo Programów Zdrowotnych
    • Tęczowy Ogród
    • Warsaw Bilingual School
    • Wszystkie informacje

Copyright © JBcomm – agencja komunikacji 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt i realizacja: Hello! Studio

Wykorzystanie plików cookies

  • JBcomm - YouTube
  • JBcomm - Twitter
  • JBcomm - Facebook
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Niedokonanie zmian w ustawieniach przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie. Dowiedz się więcej Zamknij