• Pl
  • O nas
  • Specjalizacja
    • Usługi
    • Branże
    • Case Study
  • Aktualności
  • Klienci
  • CSR
  • Kontakt
  • Aktualności

    7 wskazówek dla przygotowujących paellę

    24 lipca 2018

    Jakie składniki powinny znaleźć się w oryginalnej paelli, jak ją podawać i w końcu – jak właściwie wymawiać to słowo? Na te pytania odpowiada ekspert kulinarny FRoSTY, Bartosz Lisek – szef kuchni warszawskiego Lokalu na rybę.

    1. Jak czytać słowo „paella”?

    Podobno „paeja” i wtedy dopiero najlepiej smakuje. Ale czy „paedzia” nie byłoby słodkie? Słyszałem też, że jeśli przygotuje się kaczkę techniką „suwi”, smakuje tak samo jak przyrządzona techniką „suwid”. Od tego jak wymawiać samo słowo, ważniejsze jest to, co paella oznacza. Jest to określenie płytkiego naczynia, w którym przygotowuje się to charakterystyczne dla hiszpańskiej Walencji danie.

     

    1. Jakich składników nie może zabraknąć w paelli?

    Jednym słowem – ulubionych! Nie obędzie się jednak bez ryżu, szafranu, bulionu oraz – w zależności od rodzaju paelli – dodatków mięsnych, owoców morza i warzyw. Moja ulubiona to miks krewetek, mięsa z udek kurcząt, groszku cukrowego i zielonego groszku. Czasem dodaję też słodką paprykę.

    Poza składnikami spożywczymi, ważne jest właśnie naczynie w którym paellę się przygotowuje, czyli: płytkie, ale dość obszerne, wykonane z gliny lub stalowe. Do tego duża gazeta oraz drewniane klamerki. Po zdjęciu z ognia przykrywa się paellę gazetą, którą przypina się klamerkami do brzegów naczynia. Powinna odpoczywać tak od 10 do 30 minut.

     

    1. Jakie przyprawy sprawdzą się w paelli?

    Przede wszystkim szafran. Poza tym przydatne będą: sól, pieprz i czosnek. W oryginale unika się chili, ale ja jestem mało oryginalny.

     

    1. Którego ryżu użyć?

    Najlepiej parbolizowanego (parboiled) lub innego odpornego na rozgotowywanie się.

     

    1. Jak podawać paellę?

    Najlepiej postawić ją na środku stołu w tym samym naczyniu, w którym była przygotowana, tak aby każdy mógł sobie nałożyć wedle potrzeb.

     

    1. Jakie wino wybrać?

    Wiele zależy od rodzaju paelli, ale słowo klucz to znowu: ulubione!

     

    1. Jak jeść paellę?

    Z przyjaciółmi i dużą ilością dobrze schłodzonego wina. Mnie najlepiej smakuje jedzona rękoma, niespiesznie. Najlepiej na świeżym powietrzu!

    Jeśli brakuje nam czasu bądź ochoty na kuchenne zmagania, warto sięgnąć po Paellę FRoSTY. Znajdziemy w niej ryż wymieszany z krewetkami, małżami, mintajem oraz soczystym filetem z kurczaka. Do tego groszek cukrowy, pomidory, papryka i cebula, a wszystko to przyprawione szafranem – prawdziwym złotem wśród przypraw. Zgodnie z polityką 100% naturalnego smaku, Paella nie zawiera żadnych dodatków do żywności. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dopracowanej recepturze oraz tradycyjnym składnikom sprowadzanym z całego świata.

     

    Paellę FRoSTY znajdziemy w sklepowych zamrażarkach w całej Polsce w cenie 13 zł/ 500 g.

    Dowiedz się więcej o FRoŚCIE: https://goo.gl/ke5QaY.

     

    Kontakt dla mediów:

    Aleksandra Huścia

    JBcomm
    tel.: +48 697 580 138
    e-mail: aleksandra.huscia@jbcomm.pl

    Wróć

  • Kategorie

    • Al Capone
    • Alape
    • Bez kategorii
    • Bunuel
    • cafe d’arte – piwnica włoskich win
    • Care Experts
    • Dawtona
    • DeClinic
    • Design Alive Awards
    • Dornbracht
    • Drosed
    • FRoSTA
    • Galeo
    • Gutt Vodka
    • Haribo
    • JBcomm
    • Kaczor Donald Reporter
    • Langzie.pl
    • MSC Polska
    • OSM Piątnica
    • Piccolo Leonardo
    • Polskie Towarzystwo Programów Zdrowotnych
    • Tęczowy Ogród
    • Warsaw Bilingual School
    • Wszystkie informacje

Copyright © JBcomm – agencja komunikacji 2019. Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt i realizacja: Hello! Studio

Wykorzystanie plików cookies

  • JBcomm - YouTube
  • JBcomm - Twitter
  • JBcomm - Facebook
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Niedokonanie zmian w ustawieniach przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie. Dowiedz się więcej Zamknij