27 sierpnia 2015
Tradycyjna hiszpańska kuchnia przygotowywana przez szefa kuchni pochodzącego z Kraju Basków – to wyróżniki Restaurante Bunuel. Położony na Saskiej Kępie lokal to nowy kulinarny punkt na mapie Warszawy i doskonałe miejsce nie tylko dla wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej.
Nowa restauracja rozpoczęła swoją działalność 13 sierpnia – w środku gorącego, prawdziwie hiszpańskiego lata. Restaurante Buñuel to miejsce korzystające z hiszpańskiej tradycji kulinarnej –podkreśla Ramon Salazar Lopez, właściciel i jednocześnie szef kuchni w restauracji. Oczywiście będziemy serwować hiszpańską klasykę, ale chcę także pokazać Polakom coś więcej, niż tylko najbardziej rozpoznawalne potrawy pochodzące z mojej ojczyzny. Dlatego w Restaurante Bunuel stawiamy na kuchnię regionalną, którą możemy znaleźć w typowym hiszpańskim domu. W menu znaleźć można m.in.: carnes a la piedra – steki podawane na gorącym kamieniu, croquetas- krokiety, empanada de atún – tradycyjne ciasto kruche z nadzieniem z tuńczyka, pomidorów, papryki i cebuli, tortilla española – klasyczna tortilla hiszpańska. Oczywiście w ofercie są wina hiszpańskie – z regionu Rioja, a w przyszłości także wina z regionu Rueda – Valladolid. Karta win będzie sukcesywnie powiększana o ekologiczne wina z regionu Alpujarra (Granada), wśród nich wina młode – Jovén oraz Crianza.
Ramon Salazar Lopez pochodzi z Kraju Basków, będącego światowym kulinarnym fenomenem. W tym autonomicznym regionie Hiszpanii jest największe na świecie zagęszczenie restauracji oznaczonych gwiazdką przewodnika Michelin. Fantastyczną kuchnię można tam znaleźć nawet w małych miasteczkach. W Restaurante Bunuel będzie można sprawdzić, dlaczego baskijskie potrawy i baskijscy kucharze mają tak doskonałą opinię, ponieważ w ofercie znajdą się także potrawy wywodzące się z Kraju Basków. Szef kuchni szczególnie poleca wypróbowanie alcachofas – karczochów faszerowanych anchois w delikatnym sosie czosnkowo-szafranowym oraz Totxo de Bonito del Norte – wysokiej klasy tuńczyka bonito w sosie winegret z karmelizowanymi papryczkami.
Nazwa mojej restauracji nie jest przypadkowa – wyjaśnia Ramon Salazar Lopez. – Podobnie jak wielki hiszpański reżyser Louis Bunuel, ja także chcę zaskakiwać moich odbiorców. Wiem, że w Polsce znane są potrawy takie jak paella czy gazpacho, ale również te dania można podać na nowy sposób. Tak jest w przypadku paelli, którą w regionalnej odmianie fideuà robi się ze specjalnego rodzaju makaronu.
O tym, co dokładnie oferuje hiszpańsko-baskijska kuchnia, można się przekonać osobiście w Restaurante Bunuel w Warszawie, przy ulicy Walecznych 61 (wejście od ul. Londyńskiej). Lokal jest czynny codziennie od godz. 12.00 do północy.