29 marca 2017
Żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole, którą tradycyjnie serwujemy w tym okresie z jajkiem i białą kiełbasą. Jego prawdziwym sekretem jest jednak dobra baza. Nowość Dawtony – Żurek przygotowany na naturalnym zakwasie będzie niezawodną propozycją, która sprawdzi się nie tylko w okresie świątecznym, lecz także jako codzienny obiad.
Wyróżnia się charakterystycznym, zróżnoważonym kwaskowatym smakiem – to właśnie jemu zawdzięczna również swoją nazwę (od niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny). Żurek znany jest w całej Europie Środkowej i Wschodniej, w Polsce słynie szczególnie jako danie wielkanocne. W każdej kuchni regionalnej charakteryzuje się nieco odmienną recepturą, podstawa wszędzie jest jednak taka sama. Przygotowywany na bazie zakwasu
z razowej mąki żytniej, smakuje doskonale szczególnie z dodatkiem ziemniaków, jajek, kiełbasy czy boczku. Jego przyrządzenie wymaga czasu – od momentu wyboru (bądź dla wytrwałych – przygotowania) dobrego zakwasu, przez gotowanie, aż po właściwe doprawienie.
Żurek Dawtony smakuje jak domowy. Przyrządzony na naturalnym zakwasie, z mąką żytnią i pszenną z polskich pól jest pozycją, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników i glutaminianu sodu. Swój smak zawdzięcza prawdziwej, naturalnej śmietanie oraz bogactwu warzyw i przypraw – w jego składzie znajdziemy, m.in.: seler, marchew, cebulę, czosnek czy chrzan. Przygotowany jest wyłącznie z naturalnych składników, co daje pewność najlepszego smaku i najwyższej jakości. Zakręcany, poręczny karton kryje w sobie 4 porcje produktu – idealne na obiad dla wszystkich domowników. Aby podać Żurek, wystarczy kilka minut na jego podgrzanie – szybko i smacznie!
Żurek Dawtony znajdziemy na półkach sklepowych w całej Polsce, w cenie 4,39 zł/ 1,1 l.
Aleksandra Huścia
JBcomm
tel.: +48 697 580 138
e-mail: aleksandra.huscia@jbcomm.pl