24 sierpnia 2017
Są chrupiące, kolorowe i sycące – bez warzyw konserwowych trudno wyobrazić sobie niejedno danie. Kiedy jednak większa puszka to zbyt wiele, z pomocą przychodzą nowości Dawtony. Kukurydzę, groszek, cieciorkę oraz fasole: białą, czerwoną i czarną znajdziemy teraz także w małych 200-gramowych opakowaniach. Wygodne i idealne na jeden posiłek!
Warzywa Dawtony są gotowe do zjedzenia „na raz” – bez konieczności dzielenia ich na porcje. Polecane dla każdego – od zapracowanych, którym brakuje czasu na gotowanie, przez singli, pary, aż po miłośników kuchennych eksperymentów. Poręczna, mała puszka z łatwym otwarciem sprawdzi się, gdy poczujemy nagły głód w pracy, szkole czy podczas podróży. Warzywa w 200-gramowych opakowaniach pozwolą również na prostszą realizację kulinarnych celów – dzięki ich małej objętości łatwiej połączymy ze sobą różne składniki wybranego dania.
Co ważne, propozycja Dawtony to także odpowiedź na problem coraz częstszego wyrzucania przez Polaków niespożytej żywności. Mniejsza puszka to większa pewność, że jej zawartość zostanie zużyta do końca. Wśród produktów Dawtony, zaserwowanych w wersji mini, znajdziemy: kukurydzę słodką, groszek zielony, cieciorkę, a także fasole: białą, czerwoną oraz czarną.
Kukurydza to jeden z najbardziej popularnych warzywnych dodatków. Chrupiąca i subtelnie słodka, doskonale sprawdzi się zarówno w wiosennych sałatkach, jak i klasycznych daniach kuchni meksykańskiej, takich jak burritos czy tortilla. Szybko przygotujemy z niej także pyszną zupę-krem. Jest lekka, bogata w witaminy i mikroelementy, i nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowana w diecie osób cierpiących na celiaklię.
Groszek to jeden z polskich ulubieńców. Trudno wyobrazić sobie bez niego sałatkę jarzynową, a w towarzystwie marchewki będzie doskonałym obiadowym dodatkiem. Pasta przygotowana na jego bazie (koniecznie z dodatkiem pestek słonecznika i oliwy!) sprawdzi się jako wyjątkowe kanapkowe smarowidło. Jest źródłem witamin i minerałów, a dzięki wysokiej zawartości błonnika przyspiesza proces odchudzania.
Cieciorka jest sycąca i uniwersalna. Pasuje niemal do wszystkiego – od owoców morza, przez mięsa aż po towarzystwo innych warzyw. Doskonała jako baza tradycyjnego hummusu czy falafela, świetnie sprawdza się też w sałatkach czy aromatycznych zupach. Jest skarbnicą białka, a do tego obniża poziom złego cholesterolu.
Stanowi jeden z filarów kuchni wegetariańskiej, a na świecie występuje w ponad czterystu gatunkach! Bez względu na odmianę, fasola – bo niej mowa – to prawdziwa skarbnica białka, witamin i minerałów. Biała będzie doskonała jako baza klasycznej zupy fasolowej, czarna dopełni smak tradycyjnego chili con carne, czerwona sprawdzi się w sałatkach i zupach.
Warzywa konserwowe Dawtony: kukurydzę słodką, zielony groszek, cieciorkę oraz fasole: białą, czerwoną i czarną w 200-gramowych puszkach, znajdziemy w sklepie w cenie: kukurydza 2,19 zł / 200 g, groszek 1,99 zł / 200 g, fasola biała, czerwona, czarna oraz cieciorka – 2,29 zł / 200 g.
Aleksandra Huścia
JBcomm
tel.: +48 697 580 138
e-mail: aleksandra.huscia@jbcomm.pl