• Pl
  • O nas
  • Specjalizacja
    • Usługi
    • Branże
    • Case Study
  • Aktualności
  • Klienci
  • CSR
  • Kontakt
  • Aktualności

    Nasiona mają moc: sezam

    14 marca 2019

    Chociaż powszechnie znany, to używany w Polsce raczej rzadko i najczęściej zjadany w postaci… sezamków i chałwy. Według Flavour Forecast 2019, opublikowanego przez McCormick to właśnie sezam będzie jednym z kulinarnych hitów tego roku. Warto bacznie mu się przyjrzeć.

    Rozróżniamy dwa rodzaje sezamu: częściej spotykany biały oraz czarny. Nie są to jednak inne odmiany. Różnica polega na tym, że białe nasionka pozbawione są tej charakterystycznej dla czarnego osłonki. Nieznacznie zmienia to smak, który w przypadku czarnego jest bardziej intensywny.

     

    Myśląc o sezamie nie zdajemy sobie sprawy, że mamy pod ręką jeden z najbardziej popularnych orientalnych składników. Często spotykamy go jako dodatek do sushi, w kuchni koreańskiej czy japońskiej jest jednak uniwersalny – znajdziemy go w daniach mięsnych, warzywnych, a nawet, i to bardzo często, w deserach. W domowej kuchni użyjmy go wraz z ostrą papryką i imbirem Galeo do panierowania tofu bądź dodajmy go do makaronu ryżowego z warzywami.

     

    Sezam sprawdzi się też w kanapkach czy burgerach. Zamiast jednak do bułki (bo kto z nas przyrządza ją w domu?) dodajmy go do kotletów – szczególnie tych warzywnych lub sosu. Razem z tymiankiem Galeo będzie świetny do buraka, z pieprzem ziołowym Galeo stworzy pyszny duet – najlepszy do kalafiora.

     

    Ziarna sezamu pasują też do porannej owsianki czy koktajlu, nadając im lekko orzechowego posmaku. Aby był on intensywniejszy, warto lekko przyprażyć sezam na suchej patelni. Sprawdzi się w towarzystwie cynamonu Galeo, a także gruszek, śliwek i malin.

     

    Sezam znajdziemy na sklepowej półce także w formie pasty. Tahini, bo tak się nazywa, to masa ze zmielonego, a wcześniej uprażonego sezamu. Dodajemy ją do humusu, ale wraz z oliwą, miodem i koperkiem Galeo sprawdzi się też jako składnik sosu do sałatki.

     

    Przyprawy Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour, E.Leclerc i Delikatesy Centrum w cenie ok. 1,29 zł.

     

    Flavour Forecast – Trendy w smakach McCormick to prognoza najważniejszych inspiracji kulinarnych i składników, które będą kreować przyszłe smaki. Coroczne zestawienie wskazuje kierunki rozwoju branży spożywczej oraz gastronomicznej, bazując na wieloletnim doświadczeniu firmy oraz jej specjalistów.

     

    Kontakt dla mediów:

    Aleksandra Huścia

    JBcomm
    tel.: +48 697 580 138
    e-mail: aleksandra.huscia@jbcomm.pl

    Wróć

  • Kategorie

    • Al Capone
    • Alape
    • Bez kategorii
    • Bunuel
    • cafe d’arte – piwnica włoskich win
    • Care Experts
    • Dawtona
    • DeClinic
    • Design Alive Awards
    • Dornbracht
    • Drosed
    • FRoSTA
    • Galeo
    • Gutt Vodka
    • Haribo
    • JBcomm
    • Kaczor Donald Reporter
    • Langzie.pl
    • MSC Polska
    • OSM Piątnica
    • Piccolo Leonardo
    • Polskie Towarzystwo Programów Zdrowotnych
    • Tęczowy Ogród
    • Warsaw Bilingual School
    • Wszystkie informacje

Copyright © JBcomm – agencja komunikacji 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt i realizacja: Hello! Studio

Wykorzystanie plików cookies

  • JBcomm - YouTube
  • JBcomm - Twitter
  • JBcomm - Facebook
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Niedokonanie zmian w ustawieniach przeglądarki jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie. Dowiedz się więcej Zamknij